Bu Tatlı Mutlaka Yaşlı İnsanların Beslenmesinde Yer Almalı: Sadece Lezzetli Değil Aynı Zamanda Çok Sağlıklı

Gençken tüketilen her şey, hızlı çalışılan vücut ve metabolizma tarafından sindirilebiliyor. Ancak ilerleyen yaşlarda rahatsızlıklarımızı azaltmak için yediklerimize dikkat etmemiz gerekir.

Bu durum birçok ileri yaşlı insan tarafından “Neredeyse yenilebilecek her şey yasak” şeklinde yanlış bir algıya neden olmakta. Doğru yiyecekler olması halinde yaşlı insanlar da tatlı yiyecekler tüketebilir. Özellikle emeklilerin beslenme programında yer alması gereken bir numaralı tatlı ise helva olarak öne çıkmakta.

HELVADA HANGİ FAYDALI BESİNLER BULUNUYOR?

Helva, riboflavin, niasin, kalsiyum, demir, magnezyum, fosfor ve folik asit açısından zengin bir protein tatlısıdır. Helva ayrıca içerisinde bol miktarda diyet lifi ve maltoz içerir.

Bilinenin aksine helva, protein zenginliği bakımından etle aynı seviyede görülebilir. Ancak et yemek, kandaki kötü kolesterolün artmasına neden olurken, helvanın böyle bir kötü yanı yoktur.

HELVAYI KİMLER YEMEMELİ?

Helvanın çok az dezavantajı olmasına rağmen, kalorisi yüksektir. 100 gram helvada yaklaşık 550 kalori bulunuyor.

Ayrıca içerdiği şeker miktarı açısından da helva pek sağlıklı değildir. Bu nedenle helva, ilerleyen yaşlarda şeker hastaları tarafından tüketilmemesi gereken yiyecek olarak listelenebilir.

Uzmanlara göre helva, soğuk algınlığına, anemiye, felce, yorgunluğa, uzun süreli ciddi bir hastalıktan sonra oluşan güç kaybına iyi gelmekte.

BU HASTALIKLARA SAHİP OLANLAR DİKKAT

Ancak diyabet, pankreatit ve kolesistit hastası kişiler için bu tatlı kontrendikedir.

Helva, kalorisi ve tokluğu oldukça yüksek olduğundan ekmek, çörek veya diğer tatlılarla birleştirilmemelidir.

GÜNDE NE KADAR HELVA YENMELİ?

Helva, tüm faydalı özelliklerine rağmen günün sonunda bir tatlıdır ve bu nedenle ölçülü tüketilmelidir. Beslenme uzmanları günde 30 gramın yeterli olduğunu belirtmekte.

HANGİ HELVA EN SAĞLIKLISI?

Genel geçer olarak helva diye adlandırsak da, çok farklı helva türleri bulunuyor.

Hangi helvanın en faydalı olduğundan bahsederken, helva türlerinin yapılarına odaklanmamız gerekmekte.

Günümüzde birçok helva yer fıstığı, fıstık gibi cildi, tendonları ve kıkırdağı güçlendiren silikon içeriyor.

Susam helvası ise bol miktarda kalsiyum içeriyor. Badem, iskelet sistemimiz için gerekli olan magnezyum içermekte.

Ayrıca helva keten tohumundan yapılıyorsa “kötü” kolesterole karşı koruma sağlayan omega-3 yağ asitleri içerir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir