İngiltere Kralı 3. Charles’a kanser teşhisi kondu. Buckingham Sarayı, Kral’ın tedavi gördüğünü duyurdu. Kral, tedavisi süresince resmi devlet görevlerine devam edecek ancak halka açık etkinliklere katılmayacak.
Kral 3. Charles kanser tedavisinin başlaması sonrası geceyi evinde geçirdi.
BBC’ye konuşan İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, Kral ile düzenli olarak temasta olduklarını söyledi.
Aldıkları haberin kendisini şok ettiğini ve üzdüğünü belirten Sunak bununla birlikte Kral’a kanser teşhisinin erken konmasının önemini vurguladı.
Sunak, Kral’ın en kısa sürede sağlığına kavuşmasını diledi.
Buckingham Sarayı’ndan dün yapılan açıklamada, Kral’ın “tedavisi konusunda son derece iyimser olduğu ve bir an önce tüm görevlerine dönmeyi beklediği” belirtildi.
Kral 3. Charles’ın tedavisine Pazartesi günü başlandığı, hastalığın da erken teşhis edildiği kaydedildi.
İngiltere Başbakanı Rishi Sunak ve ana muhalefetteki İşçi Partisi’nin lideri Keir Starmer, Kral 3. Charles’a geçmiş olsun mesajlarını iletti.
ABD’de bulunan Prens Harry de hastalığı sonrası babasını ziyaret için İngiltere’ye geldi. Kral Charles’ın oğullarına hastalığını kendisinin söylediği kaydedildi.
Harry, İngiltere Kraliyet Ailesi’ndeki üst düzey görevlerinden ayrılmıştı.
Charles, hastalığı duyurulduktan sonra ilk kez Salı günü aracı içinde Buckingham Sarayı’na giderken görüntülendi. Daha sonra sarayın üzerine inen bir helikopterle Norfolk’taki Sandringham Şatosu’na gitmek üzere yola çıkacağı bildirildi.
Kanser hastalığının tedavisinde kemoterapi veya radyoterapi kullanılabiliyor.
Kral 3. Charles’ın sözcüsü, kanser türüne ilişkin bir açıklama yapmadı ve fakat bunun prostat kanseri olmadığını aktardı.
Kral’a kanser teşhisinin, prostat operasyonu için hastanede bulunduğu sırada konduğu da duyuruldu.
74 yaşındaki Kral, geçen hafta, iyi huylu bir prostat büyümesi nedeniyle hastanede bir ameliyat geçirmişti.
Kral 3. Charles’ın “spekülasyonları engellemek için” hastalığını duyurmayı tercih ettiği de kaydedildi.
3. Charles, annesi Kraliçe 2. Elizabeth’in ölümünün ardından Kral ilan edilmiş, 6 Mayıs Cumartesi günü Westminster Kilisesi’nde taç giyme töreni yapılmıştı.
Tepkiler ne oldu?
Kral 3. Charles’a kanser teşhisi konmasının kamuoyuna duyurulması sonrası dünya liderlerinden mesajlar geliyor.
Gazetecilerin sorusuna yanıt veren ABD Başkanı Joe Biden, endişeli olduğunu söyledi ve “Yakında onunla konuşmayı umuyorum” dedi.
Kanada Başbakanı Justin Trudeau da geçmiş olsun mesajında “Hızla iyileşmesini diliyoruz” diye konuştu.
ABD’de bu yıl yeniden Başkan seçilmek için kampanya yürüten Donald Trump da mesajında “O çok iyi bir insan. Başkanlığımda onu yakından tanıma fırsatım oldu. Hızla sağlığına kavuşmasını diliyorum” dedi.
Kralın görevleri ne?
Kral Charles son kez kamuoyu tarafından bu Pazar Norfolk’ta kiliseye giderken görüldü
Kral 3. Charles; İngiltere, İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda’dan oluşan Birleşik Krallık’ın devlet başkanı. Ancak yetkileri sembolik ve törensel. Siyasi olarak da tarafsız kalıyor.
Önemli toplantılar öncesinde brifingler veya imzasını gerektiren belgeler gibi hükümetten gelen günlük gönderiler kırmızı deri bir çanta içinde ona teslim ediliyor.
Başbakan normalde her Çarşamba günü Buckingham Sarayı’nda Kral’la bir araya gelerek onu hükümet meseleleri hakkında bilgilendiriyor.
Bu toplantılar tamamen özel olup, konuşulanların resmi bir kaydı yok.
Kralın ayrıca Parlamento’da da bazı görevleri var:
Hükümeti atamak: Genel seçimleri kazanan partinin lideri genellikle Buckingham Sarayı’na çağrılır ve burada resmi olarak hükümeti kurma görevi verilir. Kral ayrıca bir genel seçimden önce de hükümeti resmen feshediyor.
Parlamentonun açılışında konuşmak: Kral, Parlamentoda yasama yılı açılış törenine katılıyor ve Lordlar Kamarası’nda tahttan yapacağı konuşmada hükümetin planlarını açıklıyor.
Kraliyet Onayı: Herhangi bir yasa Parlamentodan geçtiğinde, yasalaşması için Kral tarafından resmen onaylanması gerekiyor. Kraliyetin herhangi bir yasaya onay vermeyi reddetmesi en son 1708’de İskoçya ile ilgili bir yasada söz konusu olmuştu.
Ayrıca Kral, ziyarete gelen devlet başkanlarını ağırlar ve Birleşik Krallık’ta bulunan yabancı büyükelçiler ve temsilcilerle bir araya geliyor.
Kral normalde Kasım ayında Londra’da düzenlenen Savaş Kurbanlarını Anma Günü etkinliğine öncülük ediyor.
Kral, 56 bağımsız ülke ve 2,4 milyar insandan oluşan İngiliz Milletler Topluluğu’nun da başkanı. Aynı zamanda bu ülkelerin 14’ünün devlet başkanı konumunda.